İnşaat Demiri

İNŞAAT DEMİRİ

Takviye çubuğunun kısaltması olan inşaat demiri, betonu gerginlikte güçlendirmek ve tutmak için betonarme ve yığma yapılarda kullanılan bir tür çelik çubuk veya çelik tel örgüdür. İnşaat Demiri, betonarme yapılarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak amacı ile beton içine konulur, özel şekillendirilerek ve standart olarak 12 metre boyunda üretilir. Yüzeyindeki nervürler soğukta burularak imal edilir. İyi yanı betondan sıyrılarak çıkma olasılığı çok çok düşüktür. İnşaat demiri tipik olarak karbon çeliğinden yapılır ve yuvarlak, kare ve dikdörtgen dahil olmak üzere çeşitli boyut ve şekillerde mevcuttur.  Karbon çelik demiri, inşaat alanında siyah çubuk olarak da adlandırılan ve en sık kullanılan demirlerdendir. Neme ve suya karşı dayanıklılığı olan karbon çelik demiri kolay bir şekilde aşınmamaktadır. İnşaat demirin hammaddesi
Kurşun, Kalay, Silis, Karbon ve buna benzer cevherlerin belli oranlarda karışımıyla demir çelik ürünleri elde edilir.

Kullanım Alanları

Betona döşenen inşaat demiri ilavesi, geliştirilmiş çekme dayanımına sahip beton sağlamaktır. İnşaat demirinin ipi andıran yüzeyi betonla daha iyi bir bağ sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Binaların, köprülerin ve diğer altyapı projelerinin yapımında yaygın olarak kullanılır ve betonarme yapıların önemli bir bileşenidir.

İnşaat Demiri Çeşitleri

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli inşaat demiri türleri vardır:

Epoksi Kaplı İnşaat Demiri

Bu tip inşaat demiri, korozyona karşı ek koruma sağlayan ve ömrünü uzatmaya yardımcı olan bir epoksi tabakası ile kaplanmıştır.

Galvanizli İnşaat Demiri

Galvanizli inşaat demiri, korozyondan korunmasına yardımcı olan ve ömrünü uzatan bir çinko tabakası ile kaplanmıştır.

Paslanmaz Çelik İnşaat Demiri

Bu tip inşaat demiri paslanmaz çelikten imal edilmiştir ve korozyona karşı dayanıklıdır, bu da onu yüksek nemli alanlarda veya deniz ortamlarında kullanım için ideal kılar.

Deforme Olmuş İnşaat Demiri 

Deforme olmuş inşaat demiri, beton ile inşaat demiri arasındaki bağı iyileştirmeye yardımcı olarak yapının genel mukavemetini artıran pürüzlü, dokulu bir yüzeye sahiptir.

Düz (Pürüzsüz) İnşaat Demiri

Düz inşaat demiri pürüzsüz bir yüzeye sahiptir ve çekme kuvvetlerine maruz kalmayan yapı elemanları gibi inşaat demiri ile beton arasındaki bağın o kadar önemli olmadığı durumlarda kullanılır.

Dişli İnşaat Demiri

Bu tip inşaat demiri, uçlarında somun ve cıvata kullanarak diğer inşaat demiri veya çelik levha konektörlerine bağlanmasını sağlayan dişlere sahiptir.

Fiberglas İnşaat Demiri

Bu tip inşaat demiri fiberglastan yapılmıştır ve korozyon direncinin endişe kaynağı olduğu durumlarda kullanılır. Aynı zamanda hafif ve kullanımı kolaydır.

Kaynaklı Tel Demiri

Tel örgü şeklinde demirlerin birbirine kaynaklanması ile yapılır. Tel geçişlerinde elektriksel kaynak yöntemi kullanılır. Yol kaplama, beton kanalları, kutu menfezleri, drenaj gibi alanlarda kullanılır.

Avrupa İnşaat Demiri

Bu tip inşaat demirleri daha uygun maliyetli olup, deprem, kasırga vb. gibi doğal olayların olabileceği alanlarda tercih edilmemektedir.

Sac-Metal Demiri

Çelik sac yapısından yapılan, çelik parçaların ısıtılması daha sonra bir levha hazırlamak üzere soğumaya bırakılması ile üretilen inşaat demiri çeşididir. Döşeme, çatı ve merdiven yapılarında kullanılmaktadır.

Karbon Çelik Demiri

Karbon çelik demiri, inşaat alanında siyah çubuk olarak da adlandırılan ve en sık kullanılan demirlerdendir. Neme ve suya karşı dayanıklılığı olan karbon çelik demiri kolay bir şekilde aşınmamaktadır.

Nervürlü Demir

Bu tip demirler direnci artırarak üzerindeki girinti ve çıkıntılar ile betonu sıkı tutmasına yaramaktadır. Nervürlü demirler, karbon ve mangan elementlerini içermektedir. Ancak karbon oranının %25’i aştığı durumlarda kırılma oranı artmaktadır. Nervürlü Demirlerinin katlanabilme ve kaynaklanabilme özellikleri sayesinde, otoyol, gökdelen, metro, baraj, iş merkezi, gemi gövde yapımında ve binaların yapımında tercih edilmektedir. Bu demirler genellikle 12 m boyutunda üretilmektedir. Kısacası inşaat demirlerinin birçok çeşitleri bulunmaktadır. Ancak nervürlü inşaat demiri içlerinden en sağlam ve kullanım alanı geniş olan demir çeşitlerinden bir tanesidir. Nervürlü demirler, betonu emerek kaymasını önlemektedir. Unutmamak gerekir ki nervürlü demirler deprem gibi önemli doğa olaylarında kolon ve kiriş yapılarını daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır.