Gübre Çeşitleri

Gübre

Gübreler bitkiler için besindir: bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için besin sağlarlar. Bir mineral bitki besin maddesi, bitki büyümesi ve gelişmesi için gerekli veya faydalı veya belirli bir bitki türünün doğal veya ekili ortamında yetişen hasat ürününün kalite özellikleri için esastır. Tipik olarak azot, fosfor ve potasyum gibi bir veya daha fazla temel bitki besini içerirler. Gübreler organik olabilir, yani doğal olarak oluşan malzemelerden yapılırlar veya sentetik, yani kimyasallardan yapılırlar.

Gübre çeşitleri

Gübre çeşitleri, yapılarına göre doğal(organik) ve yapay olarak ikiye ayrılmaktadır:

Organik (Doğal) Gübreler

Bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen gübreler organik gübre olarak adlandırılır. Daha yavaş etkili oldukları ve suda az çözündükleri için tohumlara ve filiz köklerine zarar vermezler. Bu nedenle sebze ve çiçeklerde daha fazla tercih edilirler. Organik gübrelerin bir diğer özelliği ise, topraktaki organik madde oranını artırması ve toprağın fiziksel özelliklerini düzenlemesidir. En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.

Yapay Gübreler

Azotlu gübreler: Bu gübreler, yaprak ve gövdelerin büyümesi için gerekli olan azotu içerir. Azotlu gübreler genellikle çimlerde ve bahçelerde kullanılır.

Fosforlu gübreler: Bu gübreler, kök büyümesi ve çiçek ve meyve üretimi için gerekli olan fosfor içerir. Fosforlu gübreler genellikle çiçeklerde, meyve ağaçlarında ve sebzelerde kullanılır.

Potasyumlu gübreler: Bu gübreler, genel bitki sağlığı ve güçlü kök ve gövde gelişimi için önemli olan potasyum içerir. Potasyumlu gübreler genellikle meyve ağaçlarında ve sebzelerde kullanılır.

Bileşik gübreler: Bu gübreler, iki veya daha fazla temel bitki besininin bir kombinasyonunu içerir. Genellikle çiçekler, sebzeler ve çimler dahil olmak üzere çok çeşitli bitkilerde kullanılırlar.

Kullanım Alanları

Gübreler, toprak verimliliğini artırmak ve mahsul verimini artırmak için tarım, bahçecilik ve çevre düzenlemesinde kullanılır. Bitkilere gerekli besinleri sağlamak için tipik olarak ekimden önce veya büyüme mevsimi boyunca toprağa uygulanırlar. Tarımda gübreler, tahıllar, meyveler, sebzeler ve kuruyemişler dahil olmak üzere çeşitli mahsulleri yetiştirmek için kullanılır. Genellikle tarlalara büyük miktarlarda uygulanırlar ve modern tarım uygulamalarının önemli bir parçasıdır.
Bahçecilikte gübreler, çiçekler, çalılar ve ağaçlar gibi süs bitkileri yetiştirmek için kullanılır. Ayrıca çimlerin ve bahçelerin sağlığını ve görünümünü korumak için kullanılırlar. Peyzajda, parklar, golf sahaları ve ev bahçeleri dahil olmak üzere kamusal ve özel alanların sağlığını ve görünümünü korumak için gübreler kullanılır.
Gübreler, elle yayma, yayınlama ve enjeksiyon dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullanılarak uygulanabilir. Gübre uygulamasının spesifik yöntemi ve zamanlaması, yetiştirilen bitkilerin türüne ve toprağın ihtiyaçlarına bağlı olacaktır. Gübreler, toprak verimliliğini artırmak ve mahsul verimini artırmak için tarım, bahçecilik ve çevre düzenlemesinde kullanılır. Ayrıca çimlerin, bahçelerin ve diğer peyzajlı alanların sağlığını ve görünümünü korumak için kullanılırlar.

Pafta Mühendislikte Gübre Çeşitleri

ÜRE (%46N)
Üre, en yüksek Azot içeriğine (yaklaşık yüzde 46) sahip, piyasadaki en önemli azotlu gübredir. Beyaz kristal bir organik kimyasal bileşiktir. Üre pH’ta nötrdür ve hemen hemen her tür toprağa uyum sağlayabilir. İnsanlarda olduğu gibi diğer memeliler, amfibiler ve bazı balıklarda da proteinin metabolize edilmesiyle doğal olarak oluşan bir atık üründür. Üre, tarım sektöründe hem gübre hem de hayvan yemi katkı maddesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
Üre gübresinin ana işlevi, bitkilere yeşil yapraklı büyümeyi teşvik etmek ve bitkilerin gür görünmesini sağlamak için azot sağlamaktır. Üre ayrıca bitkilerin fotosentez sürecine de yardımcı olur. Üre gübresi yalnızca azot sağlayabildiği ve fosfor veya potasyum sağlayamadığı için, öncelikle çiçek büyümesi için kullanılır.

Üre Gübresinin Avantajları
o Üstün Azot içeriği
o Kaynak doğal olduğu için düşük üretim maliyeti
o Yanmaz ve risksiz depolama
o Her tür ürün ve toprak için geniş uygulama aralığı
o Nötr pH ve ekinlere ve toprağa zararsız

Üre Gübresi Kullanımı

1-Üre ekim sırasında uygulanmalıdır. Tohumlarla temas ettirilmemelidir. Ayrıca üst pansuman olarak da uygulanabilir.

2- Üre yüksek oranda Azot konsantrasyonuna sahip olduğundan, uygulamadan önce toprak veya kum ile kullanılmalıdır.

3- Üre, toprak serbest su içerdiğinde veya uygulamadan sonra üç veya dört gün ıslak kalması muhtemel olduğunda uygulanmamalıdır.

Üreyi Diğer Gübrelerle Karıştırmanın İpuçları
Üre, Mono-amonyum Fosfat (MAP) veya Di-amonyum Fosfat (DAP) ile kolayca karıştırılabilir. Bununla birlikte, Üre süperfosfat serbest bırakan su molekülleri ile reaksiyona girdiği için, harmanlamadan hemen sonra uygulanmadıkça Üre herhangi bir süperfosfat ile karıştırılmamalıdır. Bu, depolanması ve uygulanması zor olan nemli bir malzeme üretecektir.