Polimerler

Polimerler

Polimerler, monomer adı verilen tekrar eden kimyasal birimlerden oluşan büyük moleküllerdir. Bu moleküller benzersiz özelliklere sahiptir ve çeşitli doğal ve sentetik malzemelerde bulunabilir. Polimerler kullanışlıdır çünkü mukavemet, esneklik ve elektrik iletme yeteneği gibi belirli özelliklere sahip olacak şekilde tasarlanabilirler. Plastik, tekstil, kauçuk, yapıştırıcı ve diğer birçok ürünün üretimi de dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalarda kullanılırlar.

Polimer Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Birçok farklı polimer türü vardır ve bunlar çok çeşitli uygulamalarda kullanılır. İşte yaygın polimer türlerine ve kullanımlarına bazı örnekler:

Polietilen: Bu, plastik torba, şişe ve kapların imalatında kullanılan yaygın bir polimerdir.

Polipropilen: Bu polimer, halatlar, halılar ve otomotiv parçaları dahil olmak üzere çeşitli ürünlerin imalatında kullanılır.

Polivinil klorür (PVC): Bu polimer boru, dış cephe kaplaması ve şişirilebilir ürünlerin imalatında kullanılır.

Polistiren: Bu polimer, köpük kaplar ve ambalaj malzemeleri gibi köpük ürünlerinin imalatında kullanılır.

Polietilen tereftalat (PET): Bu polimer şişelerin ve diğer kapların imalatında kullanılır.

Poliüretan: Bu polimer köpük, kaplama ve yapıştırıcı üretiminde kullanılır.

Polikarbonat: Bu polimer, gözlük camları ve elektronik bileşenler dahil olmak üzere çeşitli ürünlerin imalatında kullanılır.
Polyester: Bu polimer kumaş ve giysi imalatında kullanılır.

Naylon: Bu polimer, giysi, ip ve otomotiv parçaları dahil olmak üzere çeşitli ürünlerin imalatında kullanılır.

Polipropilen

Polipropilen (PP), monomer propilenden yapılan bir polimer türüdür. Kimyasal ve nem bozulmasına karşı dayanıklı, güçlü, hafif bir plastiktir. Polipropilen yüksek bir erime noktasına sahiptir ve çeşitli şekil ve şekillerde kalıplanabilir. Polipropilenin faydalı olmasını sağlayan özelliklerinden bazıları şunlardır:

Mukavemet: Polipropilen, çok fazla aşınma ve yıpranmaya dayanabilen güçlü ve dayanıklı bir malzemedir.

Hafif: Polipropilen diğer birçok plastikten daha hafiftir, bu da ağırlığın endişe kaynağı olduğu uygulamalarda faydalı olmasını sağlar.

Kimyasal direnç: Polipropilen, asitler ve bazlar dahil olmak üzere birçok kimyasala karşı dayanıklıdır ve bu da onu çeşitli endüstriyel uygulamalarda faydalı kılar.

Nem direnci: Polipropilen neme karşı dayanıklıdır, bu da onu suya veya diğer sıvılara maruz kalabileceği uygulamalarda faydalı kılar.

Yüksek erime noktası: Polipropilen, çeşitli şekil ve şekillerde kalıplanmasını sağlayan yüksek bir erime noktasına sahiptir.

İyi elektrik yalıtımı: Polipropilen iyi bir elektrik yalıtkanıdır ve elektrik bileşenlerinin imalatında kullanılır.

Kullanım Alanları :

1- Ambalaj Uygulamaları

İyi bariyer özellikleri, yüksek mukavemet, iyi yüzey kalitesi ve düşük maliyet, Polipropileni çeşitli ambalaj uygulamaları için ideal kılar. Polipropilenler, gıda, kişisel bakım, sağlık, tıbbi ve laboratuvar ekipmanları uygulamaları, ev kimyasalları ve güzellik yardımcı ürünleri için şişirme ve sac termoform ürünlerinde iyi performans gösterir.

2- Tüketim Malları

 Polipropilen, yarı saydam parçalar, ev eşyaları, mobilyalar, ev aletleri, valizler, oyuncaklar vb. aşağıdakiler dahil çeşitli ev ürünleri ve tüketim malları uygulamalarında kullanılır

3- Otomotiv Uygulamaları

 Düşük maliyeti, üstün mekanik özellikleri ve şekillendirile bilirliği nedeniyle polipropilen, otomotiv parçalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ana uygulamalar arasında akü kutuları ve tepsileri, tamponlar, çamurluk kaplamaları, iç döşeme, gösterge panelleri ve kapı kaplamaları bulunur. 

4- Lifler ve Kumaşlar 

Pazar seğmeninde lifler ve kumaşlar olarak bilinen çok miktarda PP kullanılır. PP elyaf, rafya / yarık film, bant, çemberleme, dökme sürekli filament, kesikli lifler, bükülmüş ve sürekli filament dahil olmak üzere birçok uygulamada kullanılır. 

5- Tıbbi Uygulamalar 

Polipropilen, yüksek kimyasal ve bakteri direnci nedeniyle çeşitli tıbbi uygulamalarda kullanılmaktadır. Ek olarak, tıbbi sınıf PP, buhar sterilizasyonuna karşı iyi direnç gösterir

Pafta Mühendislik ‘in Polipropilen Çeşitleri 

A. Polipropilen LH3066-03.O

B. Polipropilen LH5072-03.O

C. Polipropilen LH5088-03.O

A. Polipropilen LH3066-03.O
LH3066-03.O UNIPOL® PP teknolojisine göre üretilmiştir. Bu teknoloji gaz fazlı akışkan yataklı reaktörlerin verimliliğini, katalizör sisteminin yüksek aktivitesi ve stereo spesifikliği ile birleştirir.
Bu ürün çift eksenli yönlendirilmiş polipropilen (BOPP) film üretiminde tasarlanmıştır. Laminasyon filme (streç film); gıda/unlu mamüller paketi veya metalize film(folyo) üretiminin uygulamaları için reçine olarak tavsiye edilir.
Ürün Özellikler:
LH 3066-03.O Bu ürün alttaki yazılmış olanları sağlamak için üretilmiştir.
• Yeterli işleme kabiliyeti
• İyi optik özellikler
• Yüksek mukavemet özellikleri

B. Polipropilen LH5072-03.O
LH3066-03.O UNIPOL® PP teknolojisine göre üretilmiştir. Bu teknoloji gaz fazlı akışkan yataklı reaktörlerin verimliliğini, katalizör sisteminin yüksek aktivitesi ve stereo spesifikliği ile birleştirir.
Bu ürün halı, çuval bezi, endüstriyel uygulamalar, jeotekstiller üretiminde rafyanın kullandığı çekme bant (rafya) üretiminde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Ürün Özellikler:
LH 5072-03.O Bu ürün alttaki yazılmış olanları sağlamak için üretilmiştir.
• Uygun işleme kabiliyeti
• İyi ışık kararlılığı
• Düşük su taşıma
• Yüksek mukavemet özellikleri

C. Polipropilen LH5088-03.O
LH5088-03.O UNIPOL® PP teknolojisine göre üretilmiştir. Bu teknoloji gaz fazlı akışkan yataklı reaktörlerin verimliliğini, katalizör sisteminin yüksek aktivitesi ve stereo spesifikliği ile birleştirir.
Bu ürün elyafların halılar için örtücü iplik üretiminde kullanıldığı hacimli iplik üretimi süreçlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Ürün Özellikler:
LH 5088-03.O Bu ürün alttaki yazılmış olanları sağlamak için üretilmiştir.
• Uygun işleme kabiliyeti
• Atmosferik gazların etkisi altında solmayı önleyen özellikler
• Yüksek hızlı işleme
• Yüksek mukavemet özellik